Lp.
|
Nazwa pojęcia |
Definicja
|
Źródło
|
1. |
Analiza sensoryczna |
Ocena organoleptyczna, wykonywana w sposób gwarantujący powtarzalność i odtwarzalność wyników.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Jędryka T.: Metody sensoryczne. Akademia Ekonomiczna, Kraków 2001
|
2. |
Biureta |
Rurka z podziałką i zaworem zamykającym, pozwalająca na dokładne odmierzanie objętości roztworów.
|
Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007
|
3. |
Cylinder miarowy |
Naczynie w kształcie cylindra (najczęściej szklanego) otwartego z jednej strony, z naniesioną podziałką, służące do odmierzania określonej objętości cieczy.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007
|
4. |
Dobra Praktyka Laboratoryjna (DPL) |
System zapewnienia jakości badań, określający zasady organizacji jednostek badawczych wykonujących niekliniczne badania z zakresu bezpieczeństwa i zdrowia człowieka i środowiska, w szczególności badania substancji i preparatów chemicznych i warunki, w jakich te badania są planowane, przeprowadzane i monitorowane, a ich wyniki są zapisywane, przechowywane i podawane w sprawozdaniu. Tzw. GLP (od ang. good laboratory practice).
|
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20031161103
[dostęp: 31.10.2018]
|
5. |
Dokumentacja technologiczna |
Zbiór dokumentów, w którym są zawarte wszelkie informacje i zalecenia niezbędne do prowadzenia procesu technologicznego.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa 2012
|
6. |
Kalibracja |
Działanie, które w pierwszym kroku ustala zależność pomiędzy odwzorowywanymi przez wzorzec pomiarowy wartościami wielkości wraz z ich niepewnościami pomiaru, a odpowiadającymi im wskazaniami wraz z ich niepewnościami, a w drugim kroku wykorzystuje tę informację do ustalenia zależności pozwalającej uzyskać wynik pomiaru na podstawie wskazania.
|
Borzymiński J. (red.): Międzynarodowy słownik terminów metrologii prawnej. Główny Urząd Miar, Warszawa 2015
|
7. |
Karta charakterystyki substancji niebezpiecznej |
Dokument zawierający opis zagrożeń, które może spowodować substancja lub mieszanina chemiczna, a także podstawowe dane fizykochemiczne na jej temat.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Skoog D.A., West D.M., Holler F. J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007
|
8. |
Klasy jakości |
Sposób klasyfikowania produktów spożywczych, w którym przynależność produktu do danej klasy jakości jest zależna od posiadania przez niego określonych cech jakościowych.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa 2012
|
9. |
Kolba miarowa |
Naczynie do przygotowania roztworu o dokładnie znanej objętości.
|
Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007
|
10. |
Metoda punktowa |
Ocena ogólnej jakości produktu w skali 5-punktowej.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Bulska E.: Metrologia chemiczna – Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut, Warszawa 2012
|
11. |
Metoda termostatowa |
Metoda polegająca na umieszczeniu odpowiedniej, liczby próbek gotowego produktu w określonej temperaturze na określony czas, pozwalająca na podstawie zaobserwowanych zmian na stwierdzenie, czy nastąpił rozwój mikroorganizmów.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Bulska E.: Metrologia chemiczna – Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut, Warszawa 2012
|
12. |
Metody klasyczne analizy chemicznej |
Tradycyjne metody analizy chemicznej, wykonywanej ręcznie przez chemika analityka, z użyciem prostej aparatury laboratoryjnej i wzroku badacza.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Bulska E.: Metrologia chemiczna – Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut, Warszawa 2012
|
13. |
Metody instrumentalne analizy chemicznej |
Metody analizy chemicznej przeprowadzanej z użyciem skomplikowanej aparatury pomiarowej (często skomputeryzowanej), która zastępuje chemika zarówno w zakresie samego wykonania analizy jak i rejestracji oraz interpretacji wyników.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Bulska E.: Metrologia chemiczna – Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut, Warszawa 2012
|
14. |
Metrologia |
Nauka dotycząca sposobów dokonywania pomiarów oraz zasad interpretacji uzyskanych wyników.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Bulska E.: Metrologia chemiczna – Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut, Warszawa 2012
|
15. |
Ocena organoleptyczna |
Ocena cech wyrobu na podstawie wrażeń odbieranych za pomocą zmysłów, takich jak: smaku, węchu, wzroku, dotyku, słuchu.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Cichoń Z. (red.): Towaroznawstwo żywności: podstawowe metody analityczne. Uniwersytet Ekonomiczny, Kraków 2009
|
16. |
Opakowanie bezpośrednie |
Opakowanie bezpośrednio stykające się z towarem.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa 2012
|
17. |
Opakowanie pośrednie |
Opakowanie służące do ochrony towarów opakowanych oraz samych opakowań bezpośrednich.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa 2012
|
18. |
Oznaczanie zawartości |
Określanie na podstawie analizy chemicznej jaka jest zawartość danego składnika w próbce.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007
|
19. |
Pipeta |
Urządzenie służące do przenoszenia znanych objętości roztworu z jednego naczynia do drugiego.
|
Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007
|
20. |
Próbka reprezentatywna |
Porcja materiału pobranego z danego obiektu w taki sposób, że wykazuje istotne właściwości charakterystyczne dla całego układu.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Bulska E.: Metrologia chemiczna – Sztuka prowadzenia pomiarów. Malamut, Warszawa 2012
|
21. |
Szkło laboratoryjne |
Podstawowe wyposażenie laboratorium chemicznego obejmujące wyroby wykonane ze szkła o specjalnych właściwościach, używane do prac naukowych i analiz chemicznych wykonywanych w trakcie badań.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007
|
22. |
Urządzenia kontrolno-pomiarowe |
Urządzenia służące do określania parametrów ilościowych i jakościowych produktów. Niektóre z tych urządzeń mają charakter uniwersalny i znajdują zastosowanie w badaniach różnorodnych produktów, natomiast urządzenia specjalistyczne są stosowane w badaniach wąskiej grupy produktów.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Miller J., Miller J.: Statystyka i chemometria w chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2016
|
23. |
Waga analityczna |
Przyrząd służący do dokładnego wyznaczania masy.
|
Skoog D.A., West D.M., Holler F.J., Crouch S.R.: Podstawy chemii analitycznej. PWN, Warszawa 2007
|
24. |
Wrażliwość sensoryczna |
Zdolność reagowania na niewielkie bodźce zmysłowe.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Jędryka T.: Metody sensoryczne. Akademia Ekonomiczna. Kraków 2001
|